طراحی رمپ پارکینگ طبق استاندارد و نکات ایمنی بسیار مهم است. زیرا خودروها باید در محیط کاملا ایمن و کاربردی نگهداری شوند و در صورت وجود هر گونه اشتباه در طراحی پارکینگ، احتمال بروز حوادث شدت پیدا می کند. رمپ سطح شیب داری است که ارتباط بین سطوح با ارتفاع متفاوت را برقرار می کند. این قسمت از پارکینگ باید با دقت و مهارت کافی طراحی و اجرا شود تا خودروها به راحتی در طبقات مختلف تردد یابند.
نحوه طراحی نمونه رمپ پارکینگ
این روزها استفاده از وسایل نقلیه بسیار باب شده است و افراد زیادی هستند که از خودرو شخصی برای رفتن به محل کار یا مدرسه استفاده می کنند. مهم ترین موضوعی که برای آن ها به وجود می آید، پارک خودرو در محل ایمن و مناسب است. اجرای پارکینگ در سطح شهرهای بزرگ به راحتی این مشکل را حل و مکانی مناسب برای پارک کردن خودرو بدون این که سطح شهر شلوغ شود فراهم می کند.
نحوه ترسیم رمپ پارکینگ براساس استانداردها و مولفه های ضروری باید از نظر سازنده مهم شمرده شود. طراحی نمونه رمپ پارکینگ با توجه به استانداردها بسیار اهمیت دارد. این قسمت از پارکینگ همانند یک متصل کننده عمل می کند که سطوح با ارتفاع مختلف را به یکدیگر وصل خواهد کرد. ارتفاع بین رمپ ها باید با شیب مشخص و استانداردی به یکدیگر وصل شود و رعایت ضوابط طراحی پارکینگ ها طبقاتی برای ساخت این قسمت به شکل دقیق مورد بحث قرار می گیرد.
چرا طراحی اصولی رمپ پارکینگ مهم است؟
در صورتی که نحوه طراحی رمپ پارکینگ براساس استانداردهای ضروری انجام نشود، صاحبان ساختمان یا سازه مجبور هستند رمپ را خراب کنند. همچنین احتمال جریمه شدن از سوی شهرداری وجود دارد. رمپ ایجاد شده براساس استانداردها جابجایی خودرو را سریع و بدون اتلاف وقت محقق می سازد، دسترسی به محل پارک را ساده تر می کند. همچنین طراحی کل ساختمان را بهبود می بخشد و افراد هنگام ورود به پارکینگ دچار مشکل خاص نمی شوند.
انواع رمپ پارکینگ
رمپ پارکینگ تنها برای عبور و مرور خودروها طراحی نمی شود، بلکه امکان تردد مراجعین و … وجود دارد. پس انواع رمپ ها را با یکدیگر بررسی می کنیم:
- رمپ افراد ساختمان
یکی از رایج ترین رمپ ها برای طراحی رمپ پارکینگ، رمپ آدم رو است. این رمپ باعث می شود افراد به راحتی بتوانند در طبقات پارکینگ گذر کنند. در واقع رمپ مخصوص کسانی است که توانایی بالا یا پایین رفتن از پله ها را ندارند. این سبک رمپ در محیط های شلوغ که افراد زیادی روزانه به آن مراجعه می کنند مانند بانک ها، ادرات، شرکت ها و … طراحی می شود و مناسب افراد سالمند و معلول است. زیرا گذر کردن از مکان را برای آن ها ساده تر می کند.
- رمپ ماشین رو
رمپ ماشین از نمونه رمپ های پارکینگ است که ویژگی های خاص خودش را دارد. این رمپ برای سطوح های ناهمسان طراحی می شود و ارتباط بین سطوح را ایجاد می کند. برای مثال، پارک کردن خودرو داخل زیر زمین یا سوئیت ساختمان نیاز به گذرگاهی برای ارتباط و انتقال خودرو دارد. در غیر این صورت قرارگیری خودرو در محل پارک ناممکن خواهد بود.
قوانین مشخصی برای طراحی رمپ ماشین رو وجود دارد که مهم ترین آن، امکان ایجاد شیب تا حداکثر 15 درصد است. در صورت ایجاد شیب بیشتر، سازه غیر اصولی ساخته می شود.
- رمپ معلولین
یکی دیگر از مدل رمپ های ساختمانی، رمپ معلولین است. مطمئنا می توانید حدس بزنید این سازه مخصوص چه افرادی طراحی می شود. بیشتر افراد معلول و سالمندان توانایی کافی برای گذر در مکان های مختلف را ندارند و برای رفتن به طبقات مختلف مجبور هستند از رمپ استفاده کنند. طراحی رمپ در ساختمان هایی همچون بیمارستان ها، اداره ها، مراکز خرید و … بسیار مفید است و موجب می شود افراد معلول به راحتی به طبقات مختلف دسترسی پیدا کنند.
برای طراحی این رمپ نیز نیاز است برخی قوانین رعایت شود. برای مثال، اجرای حداقل شیب 8 درصدی ضروری و حداکثر طول مجاز برای آن بدون پاگرد حدود 900 سانتی متر است.
رمپ پارکینگ مسکونی
اصول طراحی و ضوابط رمپ در پارکینگ
قوانین و ضوابط طراحی رمپ پارکینگ با توجه به نوع آن ممکن است متفاوت باشد. رعایت این ضوابط موجب استاندارد بودن طرح رمپ می شود. برای مثال، یکی از مهم ترین اصول طراحی رمپ پارکنیگ های آدم رو، ایجاد شیب حداکثر 12.5 درصد است که حداقل عرض آن باید 110 سانتی متر باشد. همچنین برای طراحی این رمپ باید ابعاد پاگرد 150 در 150 سانتی متر در نظر گرفته شود و فاصله بین دو پاگرد باید حداکثر 9 متر باشد. در صورت فاصله بیشتر رمپ از حالت استاندارد خارج می شود. از دیگر نکات طراحی باید به ایجاد یک پاگرد در نقاط شروع و پایان به ازای هر رمپ شکل گیرد.
در موارد زیر با ضوابط سازه رمپ پارکینگ آشنا می شوید:
- ایجاد عرض 3.5 متر برای رمپ های یک طرفه ضروری است.
- رمپ های دوطرفه باید حداقل عرض 5 متر داشته باشند.
- ایجاد فضا مناسب برای چرخش ماشین ها در طراحی رمپ بسیار مهم است.
- ارتفاع ورودی پارکینگ باید از 210 سانتی متر بیشتر باشد.
- ایجاد فضای کافی برای گذر افراد پیاده در کنار گذر ماشین رو لازم است.
- ارتفاع درب برای خودروها باید حداقل 195 سانتی متر باشد.
- ایجاد درب ورودی و خروجی جداگانه برای پارکینگ های عمومی الزامی است.
- به دلیل عبور و مرور زیاد خودروها، ایجاد سطح دارای اصطکاک زیاد بسیار مهم است. معمولا از بتن های دارای عیار بالا برای شکل اصطکاک استاندارد استفاده می کنند.
رمپ پارکینگ در حیاط
رمپ پارکینگ مسکونی برای ساخت پارکینگ ایجاد می شود که سطح ناهمواری دارد و ارتفاع متفاوت است. این مدل رمپ ها با توجه به شرایط حیاط یا ساختمان مسکونی به صورت قوسی، مستقیم و … ایجاد می شود که مدل های قوسی نسبت به رمپ مستقیم سخت تر است. این رمپ نیز همانند دیگر رمپ پارکینگ ها باید براساس استاندارد طراحی شود و انتخاب اندازه ایده آل برای ورود یا خروجی بسیار مهم است. معمولا پارکینگ های موجود در حیاط دارای ورودی و خروجی یکسان هستند و به کمک یک رمپ ماشین ها به داخل زیر زمین حیاط می شود.
اگر رمپ پارکینگ استاندارد نباشد چکار باید کرد؟
برای اصلاح شیب رمپ پارکینگ و دیگر ویژگی های بیان شدن به عنوان استانداردهای ضروری باید از متخصصین حرفه ای کمک بگیرید. اجرا و بازسازی رمپ به تجهیزات و رعایت نکات ایمنی نیازمند است که مهم ترین موضوعی که مورد بحث قرار می گیرد، اصلاح شیب آن است. متخصصان با کسب اطلاعات لازم و بررسی های انجام شده مناسب ترین شیب را انتخاب و اختلاف ایجاد شده را جبران می کنند. همچنین با نصب موانع و قطعات پلاستیکی در بخشی از قسمت ها، موجب بالا رفتن انتهای خودروها و این اختلاف سطح به راحتی رفع می شود. این قطعات روی رمپ، هنگام بارش برف و باران از لیز خورن خودرو جلوگیری می کند و ایمنی رمپ را ارتفا می بخشد.
سخن پایانی
طراحی رمپ پارکینگ یکی از موضوعات اصلی برای ایجاد فضای مفید پارک خودروهاست که به کارشناس و متخصص حرفه ای نیاز دارد. پارکینگ سازان پارسیان بر تکیه بر متخصص با تجربه بهترین طراحی را برای سازه و ساختمان مخاطبین ارائه می دهد و مسیری ایمن برای جابجایی خودروها فراهم می کند.